Domuzdan 10 milyar $ kopardılar

Tüm dünyada paniğe sebep olan domuz gribinden tek karlı çıkan ilaç şirketleri oldu

600 milyon doz aşı üreten dünya ilaç şirketlerinin domuz gribinden 10 milyar dolar kazanması bekleniyor. 340 milyon doz aşı siparişi de yolda. Şirketler bu kadar çok kazanınca aşıya parası yetişmeyen ülkelere 50 milyon doz bağışladı.

Dünyayı saran domuz gribi paniği nedeniyle birçok ülke ilaç stoklamaya ve milyonlarca dozluk aşı kampanyaları yapmaya başladı. Bu durum domuz gribine karşı ilaç ve aşı üreten ilaç şirketlerine de büyük bir pazar yarattı. Yatırım Bankası JP Morgan'ın temmuz ayında hazırladığı bir rapora göre, ilaç şirketleri domuz gribi nedeniyle yaklaşık 10 milyar dolar kazanacak. Bugüne kadar en az 66 ülkenin aşı siparişi verdiği, bu siparişlerin toplam miktarının ise 600 milyon dozu aştığı tahmin ediliyor. Bu miktarın değeri ise 4.3 milyar dolar. Yine aynı rapora göre bundan sonra verilebilecek "potansiyel siparişlerin miktarı" ise 342 milyon doz. Bunların bedeli ise 2.6 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Yani ilaç şirketlerinin sadece aşı satışından toplam 6.9 milyar dolar kazanması bekleniyor. Bu aşıları üreten şirketler şunlar: GlaxoSmithKline, Sanofi-Aventis, AstraZeneca/ Medimmune, CSL, Sinovac, Novartis ve Baxter. Şirketlerin, Tamiflu ve Relenza gibi tedavi amaçlı ilaçların satışından ise toplam 3 milyar dolar kazanacağı tahmin ediliyor. Bu ilaçları da Roche ile GlaxoSmithKline üretiyor. İlaç satışlarının 1.8 milyar dolarlık kısmı gelişmiş ülkelere, 1.2 milyar dolarlık kısmı ise gelişmekte olan ülkelere yapılıyor.

Şirketler ilaç ve aşı satışında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere farklı fiyat tarifeleri uyguluyor. Gelişmiş ülkeler 1 doz aşıya ortalama 20 dolar öderken, gelişmekte olan ülkeler için bu fiyat 2.5 dolara kadar düşebiliyor. Ayrıca şirketler aşı alamayacak kadar yoksul ülkelere dağıtılması için 50 milyon doz aşıyı Dünya Sağlık Örgütü'ne bağışladı. İlaç şirketleri dışında, sabun ve temizlik ürünü satan şirketler, sağlık danışmanlığı ve özel sağlık hizmeti veren şirketlerin de gelirlerini artırdığı tahmin ediliyor.

Amerikalı'ya lüks aşı

ABD sağlık yasalarına göre, adjuvant isimli aşının etkisini artıran katkı maddesini içeren ve koruyucu olarak civa bazlı Thiomersal maddesini içeren aşıların kullanımı yasak. Bu nedenle ABD için üretilen domuz gribi aşılarında bu maddelere yer verilmiyor. Onun yerine aşı maliyetini çok çok yükselten canlı virüsler kullanılıyor. Bu nedenle Amerika'ya özel ürettilen aşıların maliyeti doz başına 15-20 doları buluyor. Avrupa'ya ve Türkiye'ye satılan katkı maddeli aşıların doz maliyeti ise 10 doların altında.

'VIP' aşı olmayacak

Uygulama için Hıfzıssıhha'da kalite incelemesi süren domuz gribi aşısıyla ilgili tartışmalar sürerken, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar ve milletvekilleri başta olmak üzere kritik kamu görevlerinde bulunanlara, yan etkisi olmayan daha güçlü "VİP aşı" uygulanacağı iddialarına Sağlık Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Sağlık sektöründe dillendirilen ve kamuoyunda da kulaktan kulağa yayılan söylentiyle ilgili VATAN'ın sorularını yanıtlayan Bakanlık Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Torunoğlu, "VİP aşı sözkonusu değil" dedi. Torunoğlu, "Vatandaşlarımıza hangi aşı uygulanacaksa, Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve milletvekillerimize de aynı aşı uygulanacak" diye konuştu.

Japonlar domuz gribi robotu üretti

Japon bilim adamları, doktorlara domuz gribini teşhis etmede yardım etmesi için bir robot geliştirdi. Tokyo'da bir fuarda tanıtılan gerçek insan boyutundaki robot virüsü alınca, terleme, inleme ve titremelerle domuz gribi belirtileri gösteriyor. Tedavi edilmediğinde ise durumu kötüleşiyor ve sonunda nefes almayı bırakıyor. Uzmanlar, robotun hastalığı önleme ve tedavi etmede işe yarayacağını umuyor.

Virüsün bulaşma hızı 180 km.

H1N1 (domuz gribi) virüsünün, uygun ortamda saatte 180 kilometre hızla yayıldığı belirtildi. 2004 yılında kuş gribi salgınındaki mücadelesinde büyük başarılar elde eden Van YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Faik Öner, domuz gribi virüsünün çok hızlı yayılma özelliğine sahip olduğunu söyledi. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre uygun ortamda virüsün saatteki yayılma hızının 170- 180 kilometre olduğunu belirten Prof.Dr. Öner, virüsün soğuk ortamlarda yaşadığına dikkat çekti.

Konular