Çin Değerli Tarihi Kitaplar Listesi açıklandı

2 binden fazla tarihi kitap, kısa süre önce Çin Değerli Tarihi Kitaplar Listesi'ne alındı. Listenin ilk defa oluşturulması ve listeye alınanların Çin'deki tarihi kitaplar arasında küçük bir paya sahip olmasına rağmen, bu gelişme Çin'de tarihi kitapların korunması ve değerlendirilmesinde büyük etki yaratacak.

Tarihi kitaplar, Çin tarihindeki en büyük imparatorluk olan Qing İmparatorluğu'nun yıkıldığı 1912 yılından önce yapılan veya basılan kitaplar. Kesin olmayan verilere göre, ülke çapındaki kamu kütüphanelerinde yaklaşık 30 milyon cilt tarihi kitap bulunuyor. Çin milletinin uzun tarihini ve parlak kültürünüi yansıtan bu tarihi kitaplar, Çin milletinin kökü olarak görülüyor.

Çin Değerli Tarihi Kitaplar Listesi'nin ilki, Kültür Bakanlığı tarafından davet edilen uzmanların bir yıldan fazla süreyle çalışması sonucunda tamamlandı. Listeye, azınlık etnik grupların 111 eski kitabı dahil 2 bin 383 tarihi kitap alındı, bunlarda 100'ünün 1000 yıla yakın geçmişi var. Çin Değerli Tarihi Kitaplar Listesi'yle birlikte, 50 müze ve kütüphaneden oluşan ilk grup Devlet Tarihi Kitap Koruma Birimi de ilan edildi.

Çin Devlet Tarihi Kitapları Koruma Merkezi Başkanı Zhan Furui, tarihi koruma birimlerinin tespit edilmesinin, tarihi kitapların kapsamlı ve sistemli şekilde korunmasıyla ilgili temel çalışma olduğunu söyledi.

"Çin Değerli Tarihi Kitaplar Listesi'nin açıklanmasıyla, tüm toplumun tarihi kitapları koruma düşüncesini uyandırmak istiyoruz. atalarımız büyük miktarda tarihi ve kültürel miras bıraktı. Bu miras maddi ve maddi olmayan olmak üzere iki gruba ayrılabilir. Kitap, maddi mirastır. Devlet Konseyi'nin onayladığı tarihi kitapları koruma planı sayesinde ülkedeki tarihi kitaplara sayım yapacağız, bu kitapların iyi koşullarda korunmasını sağlayacağız ve aktaracağız."

Son 10 yıldan fazla süredir Çin'in ekonomik ve sosyal gelişmesiyle birlikte, hükümet tarihi kitapların korunmasına, halk kitleleri de geleneksel kültürlere daha büyük önem verdi. Çinli bilim adamları, ülkenin geleneksel tarihini ve kültürünü araştırmaya özen gösteriyor.

2002 yılında Çin Kültür Bakanlığı tarafından "tarihi kitapları yeniden yaratmak" projesi başlatılarak, modern teknolojiyle çok değerli tarihi kitapların dijital baskılarını yapılmaya başlandı. Ünlü tarihi kitap koruma uzmanı Li Zhizhong basına verdiği demeçte, Çin'de bulunan çok sayıda eski kitabın korunma durumunun ve akademik değerinin çok farklı olduğuna işaret ederek, en seçkin veya nadir olan kitaplara onarım yapılması ve yayımlanmasının, şu aşamada yapılabilen bir çalışma olduğunu kaydetti.

"Tarihi eser niteliğini taşıyan, akademik malzeme ve sanatsal değeri olan, veya bu özellikleri olmayan, ancak çok az kalan kitaplar, en değerli kitaplardır. İstatistiklere göre, Qing İmparatorluğu'na kadarki tarihi dönemlere ait ve bugüne kadar korunan kitapların sayısı 50 bin cildi bulmuyor, bunlardan 1400'ünü seçtik ve ilk grup olarak 770'ine onarım ve tekrar yayımlama uyguluyoruz. Tang, Yuan, Ming ve Qing imparatorluklarını kapsayan bu kitaplar, gelecek nesillere aktarılacak."

Diğer bir tarihi kitap koruma uzmanı Zhang Zhiqing, tarihi kitapların dijital yöntemle korunmasının artık engellenmez bir eğilim olduğunu belirtti. Bilgileşme ve dijitalleşmenin kütüphane, müze ve yayın sektörlerinde hızla gelişmesiyle, daha çok tarihi kitap koruma kuruluşu, dijital yöntemle gerçek yüzü nadir görülen değerli tarihi kitapların okuyucu ve araştırmacılarla buluşmasını sağladı.

Bilgi teknolojisi sayesinde çok sayıda kütüphanenin websitelerinde orada bulunan tarihi kitaplar için özel bölüm açıldı. Çin Devlet Kütüphanesi'nde bulunan eski kitapların dijital versiyonu çekildi. Bu kopyalar ve eski Xixia Hanedanı'nın tarihi kayıtları internet kullanıcılarının ücretsiz kullanımına sunuldu. Çin Dijital Kütüphanesi'nin websitesinde eskiden okuyucularla nadir buluşan tarihi kitapların dijital versiyonları bulunuyor...

Ancak Çin'de tarihi kitapları onarmakla uğraşan personel sayısında sıkıntı yaşanıyor. Tarihi kitapların sayısı milyonlarla ifade edilirken, onarım personeli sadece 200 civarında. Tarihi kitapların onarımı elle gerçekleştiriliyor, onarım tekniği de ustadan çırağa aktarılıyor, bu nedenle çok sayıda personel yetiştirmek mümkün değil. Geçen yıl Çin Tarihi Kitaplar Koruma Merkezi sadece 150 kişiye eğitim verebildi. Uzman Zhang, personel yetiştirmenin yanı sıra ileri cihazlara da ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

"Bilimsel koruma, daha fazla kütüphanenin katılımına ihtiyaç duyuyor. Örneğin kuzeyde Devlet Kütüphanesi ve güneyde Shanghai Kütüphanesinde çok ileri koruma merkezleri var, buralardaki laboratuvarlarda eski kitapların karşı karşıya bulunduğu tehlikeli durumları görebiliriz. Güneyde böcek zararı ve kuzeyde tozun etkisi çok ağır, bunlar kitapların eskimesine yol açıyor. Bu konuda cihaz ve diğer koşullarımız yetersiz."

Ancak Çin Kültür Bakanlığı'nın planı sayesinde 3 ile 5 yıl arasında eski kitaplara sayım yapılacak ve sonunda Çin Eski Kitaplar Kategorileri yayımlanacak.

Konular