Masal | Konular | Kitaplar

Ortadoğu Tarihi

Ortadoğu Tarihi Yeniden Yazılıyor

Türkiye ile ARAP Birliği'ne üye 22 ülke Ortadoğu'nun tarihini yeniden yazmak için kolları sıvadı. İslam Tarih Sanat Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Türkiye ve 22 ülkenin tarih kitaplarını gözden geçirerek uyumlu hale getirecek projeyi yürürlüğe koydu. İlk uygulama ise Suriye ile Türkiye arasında başladı.

İki ülkenin ders kitaplarındaki 'düşmanca' olarak nitelendirilebilecek ifadelere karşı başlattığı ortak çalışma kapsamında Suriye'nin ders kitapları, IRCICA'nın İstanbul'daki merkezinde ortak bir komisyon tarafından incelemeye alındı. çalışmanın sonunda ders kitapları yeniden yazılacak. Bu ortak çalışma, Suriye'nin ardından 21 Arap ülkesini daha kapsayacak. Böylece Türkler ve Araplar, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki 400 yıllık ortak tarihlerini yeniden yazacak.

6 AYDIR İNCELENİYOR

IRCICA ile Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın himayesinde geçen yıl düzenlenen Bilad-ı Şam Kongresi'ne katılan Suriye Kültür Bakanı Mahmut Es-Seyyid'in 'Tarihimizi arşiv belgeleriyle yeniden yazmak istiyoruz' açıklaması yeni bir süreci başlattı. Kongre sonunda alınan tavsiye kararı vakit kaybedilmeden hayata geçirildi. Türk ve Suriyeli bilim adamları tarihi yeniden yazma işine okul kitaplarından başladı.